Vill du bli uppringd?

Ring på 08-661 12 71 eller
använd kontaktformuläret nedan.

[contact-form-7 id="39" html_class="bli-uppringd-form"]
Senstex AB

Antal liter vatten sparat:

Antal återvunna PET-flaskor:

Miljöbesparingar

Bakgrund

Det finns gott om vatten på vår jord. Tyvärr består större delen av icke brukbart vatten, så mycket som hela 97 % är saltvatten. De resterande 3 % som utgör sötvatten är till 2/3 bundet i is vilket resulterar i att endast 1 % återstår för oss att använda. Av 1 % att använda går 70 % av detta till jordbruk.
Då bomullsplantan är en törstig växt kräver den ofantliga mängder vatten för att kunna växa och processeras till färdig produkt. Enligt WWF går det åt 20.000 liter vatten/kg bomull. *

Vatten

Senstex Bra Miljöval-certifierade produkter har sedan lansering och start av Bra Miljöval-produkter våren 2015, lett till en besparing av 400 miljoner liter vatten (vår 2018). Den minskade vattenåtgången är beräknad på ersatt bomull med annan fiber. Exempelvis ger vår minsta handduk på 50×70 cm en inbesparing på 1000 liter vatten i framtagning och vår största handduk på 100×150 cm en inbesparing på ca 4400 liter. Totalt motsvarar dessa 400 miljoner liter vatten ca 7000 svenskars förbrukning av hushållsvatten/år.* Vår beräkning bygger dock på en mer modest åtgång av ca 10 000 liter vatten/kg bomull.

Återvinning

I våra Bra miljövals lakan använder vi s.k. BCI (Better Cotton Initiative) bomull blandat med spårbar, certifierad återvunnen polyester ifrån PET flaskor. Totalt tillsammans med handdukarna har vi det senaste året återvunnit mer än en miljon PET flaskor, se ovan räkneverk. Som exempel så går det åt 10 PET flaskor till att producera ett normal stort lakan.

Förutom valet av fibrer som har mindre miljöpåverkan så har vi stort fokus på vilka kemikalier som kan tas bort i produktionsprocessen och det som används är enligt Bra miljövals hårda kriterier krav.

 

* http://www.worldwildlife.org/industries/cotton
* http://sydvatten.se/vattenforbrukning/

Tillbaka till startsidan